Той коментира първите резултати от парламентарните избори днес. Те поставят ПП-ДБ

...
Той коментира първите резултати от парламентарните избори днес. Те поставят ПП-ДБ
Коментари Харесай

Социологът Живко Георгиев пред DIr.bg: Кризата остава, това настояще няма сили да стане минало

Той разяснява първите резултати от парламентарните избори през днешния ден. Те слагат ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС в почти равни позиции, " Възраждане " и Движение за права и свободи в спор за третото място, а Има Такъв Народ ще чака до последно, с цел да разбере дали преодолява бариерата от 4 %. 

- Няма безапелационен победител, както и предвиждаха социолозите. Какво следва от тук нататък в политическата обстановка? 

- Живеем в настояще, което няма сили да стане минало. Кризата си остава, не виждам никакви първи проблясъци на нейното разрешаване. Личи си и по интензивността, както и по това, че имаше нововъведения на Изборния кодекс - 10 вида гласоподаване, изборната интензивност е съвсем същата. Кампанията не промени изходните настройки, хората гласоподаваха по този начин, както си бяха решили, без да има акция, може би с доста дребни изключения. Всички партии, които възприемаме като партии на новото статукво, тъй като остарялото статукво обрасна и с нови, няма да промени силата, да се откри метод, може би и няма решение тази задача да трансформират нещо в публичните настройки. Така че чакам къс живот на Народното събрание, нека да свърши повече работа. 

- Не предвиждате да бъде образувано държавно управление сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ?

- Не, никога, в това няма никаква политическа логичност, а друго с изключение на политическата логичност няма. Това не е въпрос на аритметика. Единствено локалните избори могат нещо коренно да трансформират, тъй като там има партии, които в по-благоприятно време са се вкопали, това ги прави устойчиви. Само в подкопаването на тяхната резистентност може да има по-сериозни промени и на макроравнище - на национално. 

- Изненада ли ви третото място на " Възраждане "? 

- " Възраждане " е единствената политическа мощ, която си усъвършенства непрестанно резултата. Нека да изчакаме и крайните резултати, несъмнено, въпреки всичко и тези от чужбина, само че тя постепенно и бавно си върви нагоре. Тя единствена е съумяла да акумулира наказателния избор, който е към момента доста висок. " Възраждане " единствени имаха ясна акция. Ясни хрумвания ясно артикулиране с доста явен ценностен избор. Там има желязно единение на прокламирани хрумвания и полезности. 

- Изненада ли ви, че ИТН са на път да се завърнат в Народно събрание. Ако това се случи, сигурно ще бъде изненада за социолозите.

- Чак пък изненада не. Явно имат някакво твърдо ядро, което никой не го знае какъв брой е. При тази интензивност става 4%. 

- Все отново предвиждате ли някои от " алените линии " да бъдат смекчени? 

- Абсурд, партиите се крепят и тяхната еднаквост в алените линии, все едно да желаеме да се откажат от идентичността си. Дори и управленията да го създадат, гласоподавателите няма да желаят това, ще ги санкционират. А тези червени линии не са сред партиите, а са сред българските жители. Кои български жители са ги упълномощили да не помнят алените линии? И какво неприятно да са червени, сини ли да станат, линии би трябвало да има. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР